Kollagén izületre. Kollagén: mire jó, és miért érdemes növelni fogyasztásának mennyiségét?


Kollagén - Amit mindenképpen tudnod kell ízületi porckopás esetén Kérlek, ajánld másoknak is: A kollagén felhasználása mindig is érdekes téma volt különböző betegségekkel kapcsolatban. Azzal biztosan neked sem árulok el titkot, hogy az ízületi porckopás kezelésének leghatásosabb módszere az, ha a kollagént kollagén izületre úton-módon bejuttatod a szervezetedbe.

2. Segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat

Azonban ma már annyiféle kollagéntől hemzseg a piac, hogy teljesen elveszik az ember közöttük, ha egy kicsit tudatosabban szeretne választani annál, mint hogy leemeli a polcról legszimpatikusabbnak tűnőt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ár alapján választanak a kollagének közül. Van, aki a legolcsóbbat választja, mondván, hogy kollagén izületre mi különbség lehet kollagén és kollagén között.

Van, aki pedig a legdrágábbat vásárolja meg, mert abban bízik, hogy az ára alapján biztosan az lesz számára a leghatásosabb. A tudatos választáshoz meg kell kollagén izületre a kollagén világát! Tudatosan választani valóban nem egyszerű. És ha eddig nem tudtál eligazodni a termékek tengerében vagy esetleg belefutottál teljesen hatástalan készítményekbe, az egyáltalán nem a Te hibád.

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik porcerősítő lesz számodra a legalkalmasabb az ízületi porckopás ellen, sajnos nem elég ismerni a márkákat vagy az árakat megfigyelni.

Lehet egy készítmény például nagyon jó minőségű egy színvonalas gyártótól, de egyáltalán nem biztos, hogy az a Te problémádra lesz megfelelő.

kollagén izületre

Ahhoz, hogy megérthesd a kollagén világát, illetve azt, hogy miért nem mindegy, hogy milyen készítményt választasz az ízületi porckopásodra, muszáj kicsit belemennünk a részletekbe. Ne aggódj, nem foglak nehéz kollagén izületre fárasztani és nem fogom molekulák legbelső szerkezetét sem taglalni. Azonban szeretnék neked egy olyan átfogó és érthető tudást átadni, aminek segítségével biztos vagyok benne, hogy nem marad majd többé kérdés a fejedben azzal kapcsolatban, hogy melyik típusú készítmény mire jó és neked mit érdemes választanod.

Ezzel rengeteg felesleges vásárlástól és pénzkidobástól kíméled majd meg magadat és temryuk ízületi kezelés családodat.

Nem beszélve arról, hogy a szervezetedet sem terheled felesleges anyagokkal, amikre nincs is szüksége. Tehát kollagén izületre érdemes végigrágnod magad ezen a cikken! Kezdjük azzal, hogy mi is az a kollagén! És akkor jöjjön egy kis kémia és biológia Ne aggódj, semmi nehezen érthető dolog nem lesz benne!

Milyen típusai vannak és miért fogyasztják ezeket?

Csak kicsit kollagén izületre is megismerjük a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérjét. Az azért nem is olyan kevés, nem igaz? Ebből már sejtheted, hogy a kollagén nemcsak az ízületeinkben található meg, hanem sok más szervrendszerünkben is.

Nem csoda hát, hogy amennyiben tüzetesen megvizsgálja egy kémikus a kollagén óriásmolekulát, akkor akár 25 féle kollagén peptidre is le tudja kollagén izületre bontani. Ugyanakkor csak 5 fő csoport van, amelyek alá be lehet sorolni az összes 25 kollagén peptidet.

Na de ugorjunk is vissza a kémiára és a biológiára! A kollagén maga egy óriásmolekulát jelöl. Persze az óriás szót molekula szinten kell elképzelni, tehát a minket felépítő fehérjék között számít óriásinak. Mint minden fehérjét, a kollagént is több peptidre lehet bontani, amelyek pedig aminosavakból állnak. Az eltérő típusokat a kollagéneket alkotó peptidek alapján szoktuk elkülöníteni, amelyeket római számokkal különböztetünk meg egymástól.

Amikor például elolvasod egy készítmény dobozát, akkor nagy eséllyel meg lesz jelölve rajta, hogy milyen típusú peptidet tartalmaz.

Például így: II. A kollagén óriásmolekulának az alkotóelemeire való bontásának, illetve annak, hogy milyen típusú peptidről beszélünk, hatalmas szerepe lesz majd abban, hogy el tudd dönteni, milyen porcerősítőre van szükséged!

A kollagén alapvetően a kötőszövetünknek az alkotóeleme, amely a sejtek közötti teret tölti ki, ezért a sejtek közötti tér rostjainak is szokták nevezni őket. Ez egy kicsit úgy hangzik, mintha csupán hézagkitöltő szerepük lenne, mint a fugának a csempék között.

Pedig ennél sokkal lényegesebb feladatuk van, de majd később meglátod, hogy miért! Vízben nem oldódik, azonban főzés hatására kocsonyás enyvet ereszt. Ez számodra is ismerős lehet, ettől lesz a kocsonya és a zselatin olyan jellegzetes állagú.

Porc, ízületi problémákra

Erről is kapták a nevüket, ugyanis a kollagén enyvadó rostot jelent. Ha kíváncsi vagy a további információkra zselatinnal kapcsolatbanakkor nézd meg ebben a témában írt cikkünket.

A kollagén egy egyedülálló rostszerkezettel rendelkező polipeptid, amely C-vitaminnal kombinálva kivételes rugalmasságot biztosít az izületeknek. A CH-Alpha® a szervezet számára rendkívül jól hasznosítható, hidrolizált formában, speciális peptidekre bontva tartalmazza a porcok természetes összetevőjét, a kollagént.

A kollagén az erős, rostos szerkezetének köszönhetően igen ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben, mint az ütődés vagy a súrlódás. Éppen ezért van óriási szerepük többek között az ízületek stabilizálásában is!

  • Az ízületi kollagén szerepe a porcépítésben - Egészséges ízületek
  • Séta fájdalom a csontokban és ízületekben
  • Kollagén: mire jó, és miért érdemes növelni fogyasztásának mennyiségét?

Hol találhatók meg az egyes típusok és miért nem szabad őket egy kalap alá venned? Ahogyan azt már említettem, a kollagén peptideknek több típusát különböztetjük meg, amelyek a szervezetünkben rengeteg helyen megtalálhatók.

Szinte nincs bursitis a térdben olyan szövetünk, ahol ne lennének jelen!

Kollagén: a szervezet gumija és ragasztója, ezért kell pótolni

Tartalmazzák például az erek, a máj, a tüdő, a szem vagy a vese Egy könyv sem lenne elég ahhoz, hogy leírjam neked minden egyes előfordulási helyét. Ezért ebben a cikkben most azokat a szerveinket szedtem össze, ahol a legnagyobb mennyiségben vagy legnagyobb jelentőséggel vannak jelen.

Amiatt fontos, hogy ismerd őket, mert a különböző készítmények is ezeknek a szerveknek a regenerációját célozzák elsősorban. Szeretném, ha megértenéd, hogy miért nem szabad a különböző készítményeket egy kalap alá venned.

Kollagén: a szervezet gumija és ragasztója, ezért kell pótolni

Vagyis miért fontos, hogy az ízületi porckopásra ne olyan készítményt válassz, ami például hajra való, illetve miért nem szabad bedőlni azoknak a készítményeknek, amelyek minden területre ajánlottak.

Bőr, csontok, inak és szalagok szerkezetéért felelős II. Emiatt is terjedtek el a boltok polcain annyira ezek a készítmények. Azonban a haj számára szükséges kollagén az V. Ha valaki a bőrápolás miatt szeretne kollagént szedni, annak az I-es típusú peptidre lesz szüksége.

kollagén izületre

Tényleg I. Az I-es típusú kollagént nagyon gyakran alkalmazzák ízületi fájdalom ellen annak ellenére, hogy az ízületi porcok nem ezt a típusú kollagént tartalmazzák. Ennek legfőbb oka az, hogy a csontok, az inak és a szalagok I-es típusú kollagént tartalmaznak. Az ízületek felépítésében pedig a porcokon kívül a csontok és a szalagok is részt vesznek. Tehát alapvetően amikor azt olvasod valahol, hogy az ízületeket I-es típusú kollagén alkotja, az részben helyes.

Azonban ez kollagén izületre jelenti azt, hogy porckopás esetén az I-es típusú kollagén szervezetbe juttatása lenne a megoldás. Az ízületi porcokat ugyanis a II-e típusú peptid alkotja! Teljesen felesleges I-es típusú peptideket tartalmazó készítményeket vásárolnod abban az esetben, ha ízületi porckopással küzdesz, mert ezt a típust nem tudják hasznosítani a porcaid.

  • Kollagén - Amit tudnod kell ízületi porckopás esetén
  • Az osteopath gyógyítja e az ízületi gyulladást
  • Kollagén termékek A kollagén-kiegészítők szedésének 6 legfontosabb előnye Az alábbiakban az interneten közzétett tudományos kísérletekkel és vizsgálati eredményekkel alátámasztott megállapítások találhatók, azonban ezek nem a termékeink vizsgálatából levont következtetések.

Tehát a lényeg, hogy amennyiben porcerősítőt keresel, mindenképpen olvasd el az összetételét és csak abban az esetben vedd meg, ha az II-e típusú kollagént tartalmaz.

Természetesen ennél még több szempontot szükséges figyelembe venned, de ezekre még visszatérünk. Vizsgáljuk meg alaposabban az ízületekben található kollagént! Hogy még inkább bonyolult legyen a dolog, azt is fontos tisztáznunk, hogy az ízületekben sem csupán egyféle peptid található.

Ugyanis az ízületünk igen összetett felépítésű. Nemcsak porcokból áll, hanem megtalálható benne két csont, ízületi szalagok, ízületi tok, ínak és ízületi folyadék is. A porcokat leszámítva az ízület többi részének a kötőszövetét többségében az I-es típusú kollagén alkotja főként. Emiatt van az, hogy sok ember azt gondolja, hogy amennyiben ízületi porckopással küzd, abban az esetben I-es típusú peptidet tartalmazó készítményre van szüksége.

Pedig maga a porc, aminek az anyag porckopás esetén sérül, II-es típusú kollagént tartalmaz.

kollagén izületre

Ám nem mindegyik porc kollagénből áll! Porc sok helyen található a testünkben, ám nem mindegyik felépítésében vesz részt a kollagén egy az egyben. Például ott van az orrunk, a fülünk és a gégénk, amelyek szintén porcokból állnak, de teljesen más a szerkezetük, mint az ízületekben található porcoknak. Itt az a cél, hogy kollagén izületre rugalmasabb legyen a porc. Ezt nem nehéz elképzelni, elég csak megfogni a füledet.

Igen mókásan lehet ide-oda hajlítgatni. Az ízületekben található porcokat már nem tudnád ilyen egyszerűen behajlítani! A fő különbség abban rejtőzik, hogy amíg a fülünket és az orrunkat rugalmas, vagy másnéven elasztikus rostos porc alkotja, addig az ízületekben található csontvégeket kollagén rostos porc borítja.

Ugyan mindkettő rostos szerkezetű, de a rugalmas rostos porc elasztinból és fibrinből épül fel, míg a kollagén rostos porc kollagénrostokból áll. Ez az utóbbi ugyan kevésbé ruganyos, de sokkal ellenállóbb a mechanikai behatásokkal szemben.

Éppen ezért fordul elő olyan helyeken, ahol több irányú terhelésnek kell ellenállnia. Ilyenek az ízületek porcai is, mint a csigolyaközti porckorongok vagy a térdízület porcai. Miért fontos az ízületek számára annyira a kollagén? Ahogyan azt már beszéltük, a kollagénrostok jelentős húzó, nyíró és mechanika hatásnak ellenálló tulajdonsággal rendelkeznek.

Innen már könnyen sejthető, hogy miért van akkora jelentőségük a porcokban, illetve miért okoz olyan hatalmas problémát az, ha a porcok anyaga elkopik. Az ízületünk az a testrészünk, amit a legtöbbet nyúzunk életünk során.

Hiszen mozgás során csupa olyan dolgot teszünk, ami terheli a testünket. Ha a porcaink nem lennének, akkor a mindennapos mozgás hatalmas fájdalommal járna a számunkra. Ezt nem nehéz elképzelni, ha belegondolsz abba, hogy az ízületekben a kemény csontvégeink találkoznak egymással, amiket a kollagénes porcok fednek. Ennek a porcos borításnak köszönhetjük azt, hogy amikor például ugrálunk, futunk vagy akár csak sétálunk, akkor nem a csontjaink találkoznak egymással.

Az ugyanis igencsak fájdalmas lenne a keménységük és a csonthártyában található fájdalomérzékelő receptoroknak köszönhetően. Szerencsére ott vannak számunkra a kollagénrostoktól rendkívül ellenálló porcaink, amelyek védik a csontjainkat a mozgás során. Egyrészt sima felületüknek köszönhetően könnyedén elcsusszannak egymáson a csontvégek, ami miatt képesek vagyunk olajozottan mozogni, forgatni a végtagjainkat, vagy éppen elfordítani az ízületek és szalagok előkészítése testünket a másik irányba.

Kollagén izületre kívül a porcok elvezetik az ütődést is, amikor például leugrunk valahonnan. Segítenek számunkra minden mozdulatunkat véghez vinni, amit csak szeretnénk.

kollagén izületre

Ám sajnos kollagén ide vagy oda, a porcainkon meglátszik az idő vasfoga és a korunk előrehaladtával a porcok egyre kevésbé viselik a terhelést.

Ehhez jelentősen hozzátesz az, hogy idősebb életkorra a szervezet kollagéntermelése is csökken, így fokozatosan egyre kevesebb lesz a porcokban az anyag, ami előbb vagy utóbb a kopásukhoz vezet. Egyetlen módja annak, hogy megelőzd vagy kezelni tudd a porckopást, ha kellő mennyiségű kollagénnel látod el a porcaidat. Ezt megteheted azzal is, ha támogatod a termelődését, illetve azzal is, ha kívülről juttatod be a kollagént a porcaid számára.

Egy idő után sajnos az előbbi valószínűleg kevés lesz, így mindenképpen megoldást kell találnod a kollagén pótlására. Segítsd a kollagén termelődését! A fentiek alapján nem szeretném, ha azt gondolnád, hogy azzal teszel a legjobbat, ha egész nap nem mozogsz semmit, hogy még véletlenül se terheld túl az ízületeidet. Ennek pont az ellenkezője kollagén izületre Azzal, ha rendszeresen mozogsz, megerősíted az ízületek körül kollagén izületre izmokat, ami jelentős terhet tud levenni az ízületi porcok válláról.

Ráadásul a kollagénnek a porcokba való beépüléséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.

Kollagén és a mozgásrendszer

Mielőtt azonban megnéznénk, hogy ez miért van így, vizsgáljuk meg, hogy alapvetően hogyan jutnak a porcok kollagénhez! A szervezetünk alapvetően képes megtermelni az ízületi porcok számára szükséges kollagént. A sejtjeink a táplálékunkkal bejuttatott fehérjéket aminosavakká bontják, amelyekből utána felépítik a szervezet számára szükséges peptideket és fehérjéket. Az ízületeink részére egyrészt megtermeli az I-es típusú kollagént, amely szükséges például az ízületi szalagokhoz, illetve a II-es típusú kollagént, amely pedig a porcokhoz kerül.

kollagén izületre

Az egyes aminosavak összekapcsolódásához azonban szükség van C-vitaminra is. Nem véletlenül volt olyan gyakori betegség régen például a skorbut, amely az íny vérzékenységével járt együtt.

kollagén izületre

Ugyanis a bőr és az erek számára szükséges kollagén nem tudott C-vitamin hiányában termelődni, emiatt fokozottan sérülékeny volt az emberek bőre. Hiszen nem volt, ami a mechanikai behatásoknak ellenálljon, ami, mint már tudjuk, a kollagén legfontosabb feladata. Éppen ezért roppant lényeges, hogy segítsd a szervezeted kollagéntermelését azzal, hogy kellő mennyiségű C-vitamint veszel magadhoz gyümölcsök és a kiegészítő készítmények segítségével.

Az is jó megoldás, ha olyan porcerősítőt választasz, amiben van már C-vitamin. Szállítsd mozgással a kollagént! De hogyan kollagén izületre el a porcokhoz a megtermelt kollagén? Általában a testünkben az anyagok szállítását gondosan végzi a szív- és érrendszerünk.

Ám van itt egy kis probléma. Méghozzá az, hogy a porcokban nincsenek erek.

1. Javíthatja a bőr egészségét

Így nincsen könnyű dolguk, ha tápanyaghoz szeretnének jutni. Te azonban tudsz nekik segíteni ebben. Azzal, ha rendszeresen mozogsz, az úgynevezett pumpáló hatás eljuttatja a vérből a tápanyagokat a porcok között található ízületi folyadékba, ahonnan már a porcsejtek fel tudják venni őket. Ha valaki keveset mozog, például egész nap csak a televízió előtt ül, annak sajnos a porcsejtjei jelentősen éheznek, mert csak minimális mennyiségű kollagénhez jutnak, így sokkal hamarabb kopásnak indulnak.

Most joggal gondolhatod azt, hogy amennyiben a szervezeted termel magának kollagént, akkor miért is fontos beszélnünk itt a kollagénről és a porcerősítőkről.

Hiszen a testünk teszi a dolgát. Sajnos ez nincsen teljesen így, mert a korunk előrehaladtával a kollagéntermelésünk fokozatosan csökken. Nem véletlenül van az, hogy a bőrünk is jelentősen veszít a rugalmasságából.

Ezt a csökkent kollagéntermelést egy idő után mindenképpen ki kell egészítenünk, és kívülről kell bejuttatnunk a peptideket, amelyek utána be tudnak épülni a porcokba. Ám ehhez nem mindegy, hogy milyen típusú kollagént választunk, azt milyen formában szeretnénk bejuttatni a szervezetünkbe, illetve az milyen mértékben tud hasznosulni.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a kollagén!

Hogyan lehet bejuttatni kívülről a kollagént? Azt most már tudod, hogy kollagénre bizony kollagén izületre van, főként abban az esetben, ha már most ízületi porckopással küzdesz.

De ha még nem alakult ki nálad ízületi porckopás, vagy csupán időnként fájlalod az ízületeidet, akkor is érdemes megelőzésként kollagén izületre a kollagént a szervezetedbe. Hiszen ahogyan telik az idő, úgy mindenki szervezete egyre kevesebbet termel ebből az értékes anyagból, emiatt előbb vagy utóbb szépen lassan mindenkinél kopásnak indulnak a porcok.

Ugyan vannak szerencsésebbek, akiknél a porckopás csak később okoz tüneteket, de a bajt mindig jobb megelőzni, mint már kezelni. A kollagént kétféleképpen szokták bejuttatni a szervezetbe. Egyik formája a kollagénes injekciókúra, a másik pedig az étrendkiegészítő, amit csak egy pohár vízzel kell lenyelni naponta, lehetőleg kúraszerűen.

Ami az egyszerűséget tekinti, gondolom nem kell magyaráznom, hogy a szájon át bevett étrend kiegészítő termékek mennyivel előnyösebb.