Guyon alagút, Alagút szindrómák és egyéb kompressziós mononeuropathiák


Alagút szindrómának nevezzük azokat a kórképeket, amikor a csontos-szalagos alagutakban, ill. Ezek a kórképek két csoportba oszthatóak.

guyon alagút

Egyik esetben ismert a kompressziót okozó patoanatómiai elváltozás pl. Az utóbbiakat spontán alagút szindrómának nevezzük. Milyen tüneteket okozhat az alagút szindróma?

A betegség leírása:

A tünetek közül a legáltalánosabb és legjellemzőbb a fájdalom. Általában intermittálóan jelentkezik. Ha érzőideg kerül kompresszió alá, a fájdalmas terület jól körülhatárolt. A fájdalom éles, égő jellegű, nemegyszer zsibbadással társul.

A karunkban levő fő idegek közül az ulnaris ideg az alkar belső oldalán haladva jut el a csuklónkig, ahol egy kis alagúton kell áthaladnia. Ezt hívják Guyon alagútnak. Amikor az itt áthaladó ideg túlzott nyomás alá kerül, számtalan kellemetlen tünetet okozhat. Ezeket Guyon alagút szindrómának nevezzük. A legtöbbször valamilyen külső hatás eredményeként alakulhat ki, mint pl.

Mozgató ideg érintettsége esetén a fájdalom határa elmosódik, valamelyik ízület vagy nagyobb izomcsoport területén jelenik meg, jellege tompa, erős, mélyen ülő. Az érintett izomcsoport gyakran fájdalmas tapintatú. Motoros ideg érintettségekor az innervációs zónába tartozó idegek működése csökken vagy kiesik, az izom atrofizál.

guyon alagút

Vegetatív tünetek is előfordulhatnak, ezek közül a leggyakoribb a verejték elválasztás zavara. Az idegtörzs teljes megszakadása esetén, a verejték elválasztás teljesen megszűnik. A fájdalom jellemzően éjszaka fokozódik. Gyakran találkozunk a fájdalom retrográd kisugárzásával pl.

 1. Ízületi fájdalom amint megnyilvánul
 2. Guyon alagút szindróma kezelése gyógytornával
 3. A vállízület kezelésének diétás ízületi kezelése
 4. A szűk Guyon alagútban, az inak duzzanata miatt kerül nyomás alá a nervus ulnaris ideg, és ezért jelentkezik a kisujj és a gyűrűsujj perceiben a zsibbadás, amely kisugározhat a kisujj alatti izompárnára, és az alkarra is.
 5. Ulnaris cubitalis szindróma A betegség leírása: A könyöktájékon és csuklótájékon a singcsonti ideg nervus ulnaris meghatározott csatornákban fut.
 6. Intelligens krém ízületekre
 7. Könyök, alkar, csukló és kéz problémák | Helyes Csaba Gyógymasszőr
 8. Reumatológia Alagút szindrómák Az alagút szindrómák diagnózisának felállításához electromyográfia EMG elektromos idegvezetési sebesség vizsgálat, ultrahangos idegszál vizsgálat, vagy CT, vagy MR áll rendelkezésre Mikor forduljon hozzánk?

CTS esetén az egész karba sugárzó fájdalom. Melyek a leggyakoribb alagút szindrómák?

 • Milyen kenőcsök az artrózis kezelésére
 • Csípőízület radiológiai stádiumai
 • Dr. Diag - Guyon alagút-szindróma
 • Nervus ulnaris idegsérülés, karom kéztartás Kérdés Évtizedekig ütvefúrógéppel dolgoztam, a csuklóm rengeteget fáj éjszaka, reggelre duzzadt.

A neurológiában számtalan alagút szindróma létezik. Ezek közül a legismertebb és talán a guyon alagút a karpális alagút szindróma CTS. Ebben az esetben a nervusz mediánusz lefutása során a csukló táján, a karpális alagútban, kerül kompresszió alá.

guyon alagút

A leggyakoribb panasz az ujj- és kézzsibbadás, mely gyakran az egész karra kiterjedhet, és fájdalommal is járhat. A panaszok éjszaka a legkifejezettebbek, fel is ébreszthetik a beteget. A Guyon alagút szindrómánál a nervusz ulnárisz egyes ágai kerülnek nyomás alá a kéz területén.

Az első guyon alagút általában a gyűrűs- és kisujj területén támadó érzészavar, mely időnként az alkar területére guyon alagút kisugárzik retrográd módon.

Munkatársak

A zsibbadás és a fájdalom éjszaka fokozódik. A ligamentum inguinale tünetegyüttesnél a comb külső területén jelentkezik érzészavar. Ez általában zsibbadás, de lehet égő fájdalom is.

guyon alagút

Az adott bőrfelületen a takaró érintése is kellemetlen érzést okozhat. A kompresszió ebben az esetben a lágyéktájon vagy a hasüregben jön létre. Terhesség alatt a növekvő méh által okozott nyomás következtében léphet fel.

Guyon alagút szinrdóma okai lehetnek

Az elülső tarzális alagút szindróma esetén az idegi kompresszió a lábháton a belső és külső boka között húzódó szalag között történik. Égő fájdalom jelentkezik az I. Gyengébb lehet a láb, bizonytalanná válhat a lépés. A mediális tarzális alagút szindrómánál a belső boka alatt nyomódik meg az ideg. A panasz kezdetben a talpra vagy a sarokra kiterjedő fájdalom, mely később a lábszár, ill. Mit tegyünk alagút szindróma esetén?

guyon alagút

Zsibbadással, fájdalommal járó tünetek esetén mindenképpen forduljunk neurológus szakorvoshoz. A fizikális vizsgálattal valószínűsített diagnózis megerősítése elektrofiziológiai műszeres vizsgálatokkal lehetséges. Kezelésükben az etiológiától függően nyugalomba helyezést, speciális torna gyakorlatok térd sport sérülései javasolt.

guyon alagút

A lokális lágylézer kezelés a gyulladás, ill. Emellett a GUNA bioterápiával is jó eredményt érhetünk el. Súlyos esetben természetesen nem kerülhető el a sebészeti megoldás.

Orvos válaszol A reumatológusomat kérdeztem miért zsibbad a kisujjam, cervicobrachialgia-e? Erre egy papirra leírta Guyon alagút szindróma, nézzek utána!