Felkarcsont törés


Gyakoriság szempontjából ezt követik gyermekkorban a könyöktáji törések.

Terápiás eljárások

A törések mellett természetesen ennél a testrésznél is előfordulhat húzódás vagy rándulás, sőt, nagy ritkán még az is megesik, hogy kificamodik a könyök. A könyök egy bonyolult ízület.

A csonttörések gyakorisága az életkorral változik. Gyermekkorban a fokozott aktivitás eredményezi a nagyobb törésszámot, de ezek zöme gyorsan gyógyuló.

Felkarcsont törés csont alkotja: a felkarcsont áll szemben a két alkarcsonttal orsócsont és singcsont. Az ízület úgynevezett forgó-csukló mozgást végez, melynek köszönhetően a könyökünket hajlítani és nyújtani tudjuk, de az alkarunk forgó mozgása is ennek az ízületnek az épségétől függ.

  1. Csonttörés utáni gyógytorna
  2. A felkarcsont törése esetén gyakori dilemma, hogy milyen kezelést válasszunk, műtétet, vagy gipszrögzítést.
  3. Felkarcsont törés - EgészségKalauz
  4. A töréstípus több mint kétharmada az idősebb korosztályt érinti, főleg az idős nők osteporotikus csontja jelenti a fő rizikótényezőt.
  5. Válltörés gyógytorna felkarcsont darabos törésénél | Harmónia Centrum Blog
  6. A felkar vállízület közeli vég töréseinek ellátási lehetőségei

Az alkar izmai a felkarcsont végén kétoldalt található csontnyúlványokról erednek. Felnőttkorban például ezeknek az izmoknak a megerőltetése okozza teniszkönyököt vagy golfkönyököt. A 7 évnél fiatalabb és a 10 évnél idősebb gyerekeknél a törések előfordulása csökkenő tendenciát mutat. Általánosságban elmondható, hogy a fiúk gyakrabban sérülnek gyerekkorban, mely a mozgékonyságukkal, sportokban való aktívabb részvételükkel függ össze.

Könyöktáji töréseket is a fiúk szenvednek el gyakrabban, de azért azt nem árt megjegyezni, hogy ez a különbség nem számottevő.

felkarcsont törés térd artritisz ahol kezelni

A törések száma az óvodáskor végétől, kisiskoláskor elejétől kezdve jelentősen megnő. Ilyenkor a leggyakoribb, műtétet igénylő törés a felkarcsont végének haránttörése. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a gyerekek egyre aktívabbak lesznek, a könyök viszont még nem elég érett.

felkarcsont törés könyökfájdalom az erőemelésben

A csontosodás befejeződésének köszönhetően nagyjából kamaszkorra válik a könyök arányaiban sokkal erősebbé, ezért ilyenkor csökken a töréssel végződő könyökbalesetek száma. Mikor van szükség szakember segítségére?

felkarcsont törés meniszkusz ízületi kezelés

Ha a gyermekünk nagyot esett és a könyöke kifejezetten duzzadt, fájdalmas, esetleg deformált, akkor irány a kórház! Amíg nem jutunk el az orvoshoz, addig a könyökét rögzítsük egy kendővel, vagy sínnel. Fontos, hogy az első vizsgálatig ne adjunk neki enni és inni, mert az jelentősen megnöveli felkarcsont törés altathatóság idejét és eltolja az esetlegesen szükséges műtét kezdetét!

felkarcsont törés gél a térdízület gyógyszere

Diagnosztizálásában a fizikális vizsgálaton túl elengedhetetlen a két irányú röntgenfelvétel. Hogy melyek a leggyakoribb töréstípusok? Az orvosok elsősorban az orsócsont fejecsének és a felkarcsont végének haránttörésével találkoznak, de a könyöktáji csontnyúlványok szakításos törései sem ritkák.

Fájdalmasabb a törés, ha egyszerre több csont is sérül, mint például a könyöktáji alkartörés esetében. Mivel a felkarcsont végének haránttörése az úgynevezett supracondylaris humerus törés az éretlen csont sajátossága, ezért ez a sérülés kifejezetten gyermekkorban fordul elő.

A kar két részre osztható: felkar a felkarcsonttal, alkar a singcsonttal és az orsócsonttal A felkar a felkarcsontból áll. A felkarcsont a vállízületen keresztül csatlakozik a törzshöz, és a könyökízületen keresztül kapcsolódik az alkarhoz. Az alkart a singcsont és az orsócsont alkotja. Együtt részt vesznek a csuklóízületben és a könyökízületben. E két csont egymáson fordul az alkari mozgások közben.

Mint a legtöbb törés esetében, a könyöktáji töréseknél is a konzervatív kezelés a gyakoribb. Ez gyermekkorban legtöbbször 3 hétig tartó, vállig érő gipszrögzítést jelent.

EsettanulmányGyógytorna Nincsenek megjegyzések Egy válltörés mindig rosszkor jön.

Könyöktáji törések műtétje után is hétig van gipszben a kis páciens. Műtéti ellátásra csak akkor van szükség, ha a csont elmozdult, ebben az esetben először helyreteszik, majd rögzítik a kérdéses részt.

felkarcsont törés ízületi fájdalom hormonális rendellenességek